Ukkokulta pitää valtavasti unelmatortusta. Niitä vääntäessä olen tehnyt virheen jos toisenkin, niistä jopa opikseni ottanut. Ohjeita on paljon, vähän eri mittasuhteilla, aineksilla ja paistoajalla ja -lämpötilalla. Minkä ohjeen sitten valitsetkin, kannattaa muistaa seuraavat asiat.

Aivan ensimmäiseksi laita uuni lämpiämään ja öljyä leivinpaperi. Silikonisuti on oiva värkki.

Vatkaa munat ja sokeri huolella. Vaahdon pitää olla oikeasti kovaa, jotta torttu on kypsänäkin kuohkea. Liikaa ei voi vatkata.. Parasta on unohtaa koko roska vaikka syömisen ajaksi monitoimikoneen vatkattavaksi. Vaahto on todella herkkää, käsittele kulhoa hellästi. Älä koputa vispilää kulhon reunaan, vaikka niin siitä putoaisi loputkin vaahdonrippeet hyötykäyttöön.

Mittaa kuivat aineet huolella. Vehnäjauhoa ja kaakaojauhetta otetaan ruokalusikan mitalla kumpaakin, käytä eri mittoja tai pese ja kuivaa välissä. Helpompaa on tietysti omistaa useampikin mittasarja. Perunajauhot, leivinjauhe ja kaakaojouhe jäävät helposti pienille paakuille, riko ne esim lusikalla kulhon laitaa vasten painellen. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Siivilä paljastaa viimeisetkin paakut ja tuo lisää ilmavuutta. Ripota jauhoja vähän kerrallaan, vaikka 3 tai 4 osassa, ja sekoita ne varovasti (älä vatkaa! Muuten tulee littana torttu!) vaikka kaapimella vaahdon sekaan.

Kaada taikina leivinpaperin päälle syvälle pellille. Levitä taikina tasaiseksi, mutta varo edelleen liikaa käsittelemästä.  Sitten vain heti uuniin. Jos olet käyttänyt hedelmäsokeria tavallisen sijaan, muista tosiaan tavallista alempi lämpötila.

Pohjan kypsyessä ripota toiselle leivinpaperille sokeria. Käännä kypsä torttupohja heti sokerin päälle ja irrota paistopaperi. Jätä paperi kuitenkin tortun päälle jäähtymisen ajaksi, se vähentää kuivumista.

Unelmatortun väliin tulee perinteisesti vaniljavoikiisseli. Keitettävät aineet todella kannattaa kuumentaa hitaasti. Jos laittaa hellan täysille, mikään vispaaminen ei estä seosta paistumasta vähän pohjaan. Hitaasta lidestä on joskus iloa. Käytä aitoa huoneenlämpöistä voita. Margariinit ei kovetu riittävästi, kun valmiin tortun aikanaan saat jääkaappiin asti makustumaan. Jos yhdistettävät aineet on eri lämpöisiä, saattaa seos juoksettua. Ei vaarallista, mutta ikävää.

Kääriessä käytä apuna tortun alla olevaa leivinpaperia. Siistiä ja hygieenistä sekä sormien että tortun kannalta. Jätä saumakohta alle ja laita torttu jääkaappiin vaikka leikkuulaudan päällä, niin on helppo siirrellä.